Ve středu 2. října v rámci Světového dne hospodářských zvířat projde Prahou smuteční průvod za zhruba 70 miliard hospodářských zvířat, která za poslední rok zemřela rukou člověka. Během pietního aktu proběhne symbolický pohřeb a bude přednesena smuteční řeč.

Každý rok je celosvětově zabito kolem 70 miliard krav, prasat, kuřat, kachen, krůt a dalších suchozemských zvířat za účelem lidského užitku. Tato zvířata před svou smrtí žijí v přeplněných halách nebo klecích, ve špíně a vlastních výkalech, jsou mrzačena, vystavena nemocem, infekcím, násilí a nesmírné psychické deprivaci. „Běžný spotřebitel pak v obchodech vidí jen úhledně zabalené maso a vůbec si neuvědomí, odkud tyto produkty pocházejí. Touto akcí chceme veřejnosti připomenout, že za každým živočišným produktem stojí smutný příběh konkrétního zvířete, který vždy končí násilnou smrtí”, říká Tereza Vandrovcová, mluvčí organizace Otevři oči.

Živočišná výroba představuje ohromný etický problém dnešní společnosti. Žijeme totiž v době, kdy bezpečně víme, že se lze stravovat bez masa a živočišných produktů, že už ta zvířata nemusíme zneužívat a zabíjet, přesto to ale stále děláme”, doplňuje Tereza Vandrovcová, mluvčí organizace Otevři oči.

Smuteční shromáždění začne v 18:00 na Malostranském náměstí, smuteční průvod se pak za doprovodu pohřební hudby vydá přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde proběhne symbolický pohřební obřad. Po skončení obřadu bude následovat akce aktivistů za práva zvířat z organizace Anonymous for the Voiceless, tzv. kostka pravdy.

Světový den hospodářských zvířat se každoročně připomíná 2. října, což je také dnem narození Mahátmy Gándhího, který se stal symbolem míru a nenásilí, a který je známý svým vegetariánstvím a etickým přístupem ke zvířatům.

V rámci SDHZ bude v Holešovické tržnici (Jatka78) zahájena výstava výtvarnice Toybox s názvem Skleněná stěna. Výtvarnice Toybox, se prostřednictvím výběru svých naturalistických pláten dotýká nejen krutosti každodenně páchané na zvířatech, ale i klasické tradice obrazů s tématem životní pomíjivosti memento mori a traumatizujících událostí ze svého osobního života. Návštěvníci si na vernisáži budou moci vyzkoušet virtuální realitu ze života hospodářských zvířat.

Kromě Prahy si Světový den hospodářských zvířat připomenou také lidé v Brně, kde bude probíhat celodenní happening složený z více akcí. SDHZ v Brně pořádají organizace Kolektiv pro zvířata, Nesehnutí a Anonymous for the Voiceless.

Více informací:
SDHZ Praha: https://www.facebook.com/events/432596000941778/
Výstava Toybox: https://www.facebook.com/events/712193195860884/
SDHZ Brno: https://www.facebook.com/events/680113572478996/
Podklady k tiskové zprávě: https://drive.google.com/drive/folders/1CbqFRQpV63Ydh_QhJQTId4HV1RXvU4_F

Kontakt pro média:
PhDr. Tereza Vandrovcová, Ph.D.
Tel.: 777 942 411