Přehled našich aktivit za rok 2015

Rádi bychom se s vámi podělili o to, co se spolku Otevři oči s vaší pomocí v roce 2015 podařilo. Shrnutí celého roku najdete v naší Výroční zprávě za rok 2015 (PDF, 7.5 MB). To nejdůležitější z ní si můžete přečíst i zde.

 

Díky dobrovolníkům z nejrůznějších měst jsme v roce 2015 rozdistribuovali 15 000 kusů brožur o veganství a mnoho dalších tiskových materiálů. Naše šestnáctistránkové brožury jsou v současnosti nejobsáhlejším českým materiálem o veganství a o využívání zvířat pro lidskou potravu. Od roku 2009 jsme těchto brožur vytiskli a rozdali krásných 50 000 kusů.

Uspořádali jsme několik velkých akcí a s infostánkem, přednáškou či veganskými ochutnávkami jsme se zúčastnili mnoha dalších událostí.

Na podzim jsme v Praze obnovili tradici komunitních veganských večeří, které se dříve konaly na Žižkově. Abychom ponechali původním organizátorům příležitost tuto aktivitu případně také obnovit, zvolili jsme jako místo konání pankrácké Café na půl cesty. Večeře se konají každou první neděli v měsíci.

Zájemcům jsme rozeslali na 134 zásilek s informačními materiály k dalšímu šíření a odpověděli na 300 e-mailů. Chcete-li také zaslat naše materiály, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., rádi vám je zašleme!

Asi padesátkrát jsme uskutečnili pravidelné pouliční promítání, při němž již sedm let každý týden oslovujeme kolemjdoucí a informujeme je o etických dopadech využívání zvířat pro lidskou potravu a o možnosti veganství. Jste-li z Prahy, rádi se s vámi na promítání potkáme.

Protiváhu pátečním promítáním tvoří pondělní rozdávání veganských ochutnávek zdarma. Při této osvětové aktivitě mají lidé velký zájem o recepty, získávají pozitivní zkušenost s veganstvím a často se ptají i na složitější témata. Ochutnávky hodně oslovují také střední a starší generace. Za tento projekt jsme byli nominováni na cenu Gratias tibi, udělovanou Člověkem v tísni.

V říjnu jsme pošesté uspořádali smuteční průvod na památku tzv. hospodářských zvířat. Od roku 2010 se pietní akce ke Světovému dni hospodářských zvířat rozšířily již do dalších 5 českých a moravských měst, z čehož máme velikou radost.

V červnu 2015 jsme také zažili dosud největší průvod Prahou oslavující etický přístup ke zvířatům Veggie Parade. Streetparty zakončenou bohatým programem a ještě bohatší přehlídkou veganského občerstvení jsme v Praze uspořádali již posedmé a letos se při ní sešlo na tisíc účastníků.

I v tomto roce budeme věnovat všechnu svou energii šíření myšlenky, že životní styl soucitný k ostatním živým tvorům je možný a má smysl, a že mimolidským zvířatům patří právo na život a svobodu.

Pokud naši práci považujete za smysluplnou, budeme vděčni za vaši podporu. Finanční příspěvky jakékoli výše můžete zasílat na č. ú. 2700191599/2010 (ze Slovenska můžete zasílat na č. ú. 2700191599/8330). Více o možnostech podpory naší práce naleznete zde. Všem z vás jsme za vaši pomoc velice vděčni.

Děkujeme, že jste v minulém roce byli s námi!

Shrnutí našich aktivit za rok 2013 zde a za rok 2014 zde.