Přinášíme vám přehled našich aktivit za uplynulý rok.

Tištěné materiály

V uplynulém roce jsme naši nabídku tiskovin rozšířili hned o tři tituly. V březnu vyšlo nové vydání brožury Veganská strava pro děti a těhotné a kojící ženy, jehož aktuálnost a odbornost zajistila organizace ProVeg Česko. V dubnu jsme v rámci velikonoční kampaně vydali brožuru Konec vajec, která nastiňuje problematiku vaječného průmyslu a obsahuje také recepty na rostlinné varianty vaječných a velikonočních pokrmů. V červnu následovala brožura Recepty, která rozšířila a nahradila dosavadní velmi oblíbený leták. V listopadu jsme v rámci vánoční kampaně vydali brožuru Cukroví, která doplňuje náš starší leták Svátky míru a lásky na Vašem stole a veřejnost tak má k dispozici recepty jak na slaná, tak na sladká vánoční jídla.

Zároveň jsme pracovali na brožuře Nedělej rozdíly, jejíž vydání chystáme na rok příští. Tento titul, kterému v týmu přezdíváme etologická brožura, představí tzv. hospodářská zvířata jak v jejich přirozenosti, tak v podmínkách, v nichž jsou nucena žít člověkem.

Všechny tiskové materiály jsou k dispozici ke stažení zdarma na adrese otevrioci.cz/materialy, kde si je také můžete za dobrovolný příspěvek objednat k zaslání poštou či předání v Praze. Kromě toho materiály nabízíme na našem ochutnávkovém a informačním stánku. Na něm také nově rozdáváme vizitky Soucitně, na nichž zájemci najdou seznam námi doporučených filmů, knih a webů na téma veganství a práv zvířat.

Online aktivity

Nejvýraznější činností Otevři oči ve virtuálním prostoru je bezpochyby portál Soucitně.cz. Na něm jsme publikovali 40 článků, z toho celou polovinu tvořily články původní, které doplnily tři rozhovory a 17 překladů ze zahraničních webů. Novinkou letošního roku byly audio verze článků, které lze spustit jak přímo na webu, tak v podcastových aplikacích. Reagujeme tak na vzrůstající popularitu audio formátu a doufáme, že se naše texty díky tomu dostanou k širšímu publiku.

O články Soucitně projevil zájem nový portál Seznam Médium, kde od konce listopadu republikujeme vybrané texty.

Na jaře jsme oživili velikonoční kampaň Konec vajec. Zveřejnili jsme video o osudu kohoutků ve vaječném průmyslu a několik příspěvků na sociálních sítích.

Dále jsme spustili online test Jste milovníkem zvířat?. Jeho cílem je interaktivní formou poukázat na rozpor mezi hodnotami a jednáním většiny lidí.

Po celý rok jsme také pracovali na mobilní aplikaci Vegan Buddies, která bude propojovat zájemce o veganství se zkušenými vegany v regionu.

Vzdělávací akce

V březnu naše dlouholetá členka, socioložka Tereza Vandrovcová, vedla dva velmi úspěšné workshopy na brněnském VeganFestu, který pořádala naše spřízněná organizace Kolektiv pro zvířata. Na prvním z nich se účastníci učili efektivně komunikovat myšlenky veganství, zatímco na druhém jsme společně formulovali smysluplné odpovědi na časté argumenty proti veganství (najdete je také v tomto článku).

V srpnu jsme uspořádali vlastní přednáškový program, který stejně jako loni proběhl v rámci tradičních Veganských hodů na Pankráci. Na programu byly tři přednášky zaměřené na zdraví, workshop a přednáška o aktivismu pro zvířata, představení projektu Nevinné oběti a moderovaná diskuze veganských rodičů.

Foto: Andrea Radecká

V září jsme se zapojili do Týdne pro klima. Tereza Vandrovcová ve Skautském institutu přednášela o tom, jak živočišný průmysl přispívá ke klimatické krizi, a v komunitním prostoru ZeMě jsme uspořádali promítání dokumentu Milked s následnou diskuzí.

Ochutnávky

Od jara do podzimu jsme pravidelně pořádali veganské ochutnávky pro veřejnost. Smyslem této akce je názorně ukázat kolemjdoucím, že veganství neznamená odříkání ani radikální změnu životního stylu, ale naopak že rostlinné pokrmy mohou chutnat stejně dobře nebo dokonce lépe než jídla ze živočišných surovin. Na ochutnávkách jsme rozdávali především naši novou brožuru Recepty zmíněnou výše, ale i další tištěné materiály. Řada kolemjdoucích, kteří se u stánku zastavili, si také vyzkoušela 3D brýle s virtuální realitou ze života tzv. hospodářských zvířat. Poutavou formou se tak dozvěděli o utrpení, které je s produkcí živočišných výrobků spjato.

V rámci velikonoční kampaně jsme v dubnu uspořádali dvoje speciální ochutnávky, na nichž jsme nabízeli rostlinné verze vaječných a velikonočních pokrmů. Recepty na tato jídla kolemjdoucí dostali v nové brožuře Konec vajec.

V prosinci se zase konaly dvoje vánoční ochutnávky. Na těch prvních jsme se zaměřili na vánoční cukroví a představili naši novou brožuru Cukroví. Na druhé ochutnávky jsme pak přichystali i štědrovečerní večeři.

Pokud vás osvětový formát ochutnávek zaujal a rád/a byste se do této akce zapojil/a, vyplňte prosím tento dotazník. Každá pomoc je vítána.

Osvěta prostřednictvím infostánku na akcích

Letos jsme s naším infostánkem navštívili řadu vydařených akcí. Samozřejmě jsme nechyběli na Veggie Náplavce, kterou organizace Vegan Fighter pořádá dvakrát do roka, v květnu a v září. Na té zářijové nás poctil svou návštěvou předseda Pirátů Ivan Bartoš. Rozhodl se prostřednictvím VR brýlí podívat na svět očima tzv. hospodářských zvířat, video však nedokázal dokoukat do konce.

V červnu jsme zavítali na první ročník Jógového festivalu v Pelhřimově. V červenci jsme strávili několik hektických dní na hudebním festivalu Mighty Sounds. Hned první večer náš stánek smetla bouře, my se však nevzdali a odměnou nám byla spousta inspirativních konverzací s účastníky. V srpnu jsme se poprvé stali součástí festivalu Prague Pride a mluvili za zvířata na Letné, kam dorazil tradiční sobotní průvod. Stánek jsme jako obvykle měli i na Veganských hodech na Pankráci a na Vegan Burger Festu před holešovickým klubem Cross. Zavítali jsme také na akci Světový den zvířat na Pankráci koncem září. Po třech letech jsme se zúčastnili Veggie Vánoc, které uplynulé dvě zimy překazila koronavirová pandemie. Doufáme, že i příští rok bude tak bohatý na skvělé akce jako ten letošní!

Demonstrace

V srpnu jsme před kanadským velvyslanectvím společně se spolkem Zvířata nejíme vyjádřili naši solidaritu s kanadskými aktivisty, kteří byli souzeni za to, že odhalili týrání zvířat ve vepříně v Britské Kolumbii. 2. října jsme uspořádali tradiční smuteční průvod u příležitosti Světového dne hospodářských zvířat.

Foto: Lukáš Vincour

Textil

V létě jsme nechali vyrobit několik kusů zástěr s logem Soucitně, které používáme při servírování veganských ochutnávek. Kolemjdoucí si tak akci snáze spojí s internetovým portálem, na němž získají další informace o veganství.

Na samém konci roku jsme nechali potisknout tašky z recyklované bavlny motivem Vegan Revolution, který naši příznivci znají z černých triček. Tašky si budete moci koupit na našem stánku. Jsme moc zvědaví, co na ně řeknete!

Další

Stále vyrábíme a rozesíláme zájemcům bannery v rámci kampaně Bílé minus. Pokud i vy máte kam umístit informace o mléčném průmyslu, ozvěte se nám. Více informací najdete na webu Bílé minus.

V únoru jsme se rozloučili s projektem komunitních veganských večeří. Neprospěla mu nepravidelnost způsobená covidovou pandemií, účast na večeřích soustavně klesala. Zároveň se v poslední době koná řada jiných veganských akcí a tak jsme ve spolku usoudili, že komunitní večeře už nejsou potřeba. Pokud se chcete setkávat s vegany a vegankami, informace o nadcházejících akcích najdete v našem kalendáři. Výhodu mají ti, kdo jsou na Facebooku, neboť tam koluje nejvíce informací o veganských událostech. Na této stránce najdete přehled facebookových skupin, ve kterých se organizují a propagují veganská setkávání na různých místech v ČR. Pokud jste v Praze, určitě se přidejte do skupiny Veganská setkávání v Praze. Posloužit vám mohou také skupiny za účelem (i kamarádského) seznamování se. Odkazy na ně najdete na této stránce.

Závěr

Všichni členové a členky spolku Otevři oči pracují pro zvířata ve svém volném čase a bez nároku na honorář, za což jim patří obrovský dík! Je úžasné, co všechno jsme spolu dokázali <3 Pokud i vy byste se rád/a stal/a naším dobrovolníkem, neváhejte nás kontaktovat.

I přesto, že ve spolku nejsou žádné placené pozice, je pro nás finanční podpora našich příznivců nepostradatelná. Z příspěvků našich dárců hradíme nájem kanceláře a skladu, výrobu tištěných informačních materiálů, mediální kampaně, výbavu stánku a mnoho dalších výdajů. Moc děkujeme všem, kteří nás kdy podpořili! Pokud se vám naše činnost líbí a chcete se stát naším dárcem, zde se dozvíte, jak na to: otevrioci.cz/podporte-nas.

Pro rok 2023 máme především jedno velké přání: lepší svět pro zvířata.


Autorka: Denisa Hobbs, Korektura: Petr Beneš